top of page

ARCHIEF

October 08, 2020

Het geluid van de Stilte. over: Balans in je leven.

‘Kon ik de stilte maar wat harder zetten’, luidt de titel van een boekje van Leo Fijen. Denk jij dat ook wel eens? Bv. op die momenten dat alle geluiden van de wereld zoveel ruimte innemen in je hoofd?  Denk jij ook weleens: ‘Ik ga in een hutje op de hei zitten?’ Dat die omgeving alléén nog altijd geen garantie is om echt de stilte, en ook balans in je zelf te vinden werd dit weekend wel duidelijk in de bijdragen van de sprekers:

Zaterdagmorgen: Mirjam van der Vegt, stiltetrainer

Zondagmorgen  : Sjoerd Stellingwerf, gewezen schaapsherder.  

Humor en de Bijbel: Mijn God kan tegen een grapje.

Hoewel in het dagelijks leven lachen en vrolijkheid niet weg te denken is, is religie over het algemeen een zeer serieuze aangelegenheid. In ieder geval kan het heel gevoelig liggen, en voor je het weet heb je zonder het te weten en zonder het zo te bedoelen behoorlijk op iemands tenen getrapt.

De sprekers die hun gedachten hieromtrent met ons deelden waren:

Spreker zaterdag: Cor Verkade

Spreker zondag  : Frank Bosman

March 22, 2019

God in de Supermarkt

De maaltijd houden, een dagelijks terugkerende bezigheid. Ook op het Vriendenweekend laten we het ons graag goed smaken. Over voedsel, gezondheid en duurzaamheid wordt zoveel geschreven, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En heeft God ook nog wat te zeggen over ons consumptiegedrag? Dit weekend dachten we na over hoe voedsel van oorsprong bedoeld is. Daarnaast werden we uitgedaagd om bewuste keuzes te maken in het grote aanbod in de supermarkt. Alles heeft zijn prijs....

Er waren twee sprekers die hielpen uitgebalanceerde keuzes te maken:

Zaterdagmorgen:  Esther Noordermeer: De Hemelse Voedselbank

Zondagmorgen  :  Alfred Slomp: God in de supermarkt

October 05, 2018

Feestelijk netwerken: Je dromen durven doen!

In oktober 2018 was het al weer 35 jaar geleden dat het eerste Vriendenweekend gehouden is. Dat het Vriendenweekend nog steeds springlevend is, en dat het nog steeds zo kan blijven bestaan komt voornamelijk door de mond-op-mond-reclame van vrienden in hun netwerk.  Dit was de reden dit jubileum weekend dan ook het thema ‘Feestelijk netwerken’ mee te geven. 

Het dagelijks leven is toch steeds gevuld met keuzes maken, plannen bedenken en wegen inslaan, het leven vorm en invulling te geven? Niet zelden loop je ergens op vast, kom je niet verder. Dromen die stranden… Wat zou het fijn zijn als je iemand wist die je wél verder kon helpen!

2 heel bijzondere sprekers gaven dit weekend inspirerende verhalen: 

Vrijdagavond       : Ben Tiggelaar, Dromen Durven Doen

Zaterdagochtend : Charles Ruffolo, The NetworKing.

April 06, 2018

Bijbelse Helden voor nu: Volgen of gevolgd worden

Oprah Winfrey heeft meer dan 41 miljoen volgers op Twitter. Dat is nog weinig bij het aantal volgers van Barack Obama: bijna 100 miljoen. Toch is zangeres Katy Perry hem nog voor: zij wordt gevolgd door meer dan 108 miljoen fans.

Zijn het de helden van deze tijd? Misschien denk je juist aan Nelson Mandela of Moeder Theresa…of die man in je straat die al jaren mantelzorger is voor zijn zieke vrouw.

Wie aan Bijbelse helden denkt, krijgt misschien wel David in gedachten, de herdersjongen die reus Goliath versloeg. Of heldin Esther die haar volk redde. Of de vrouw die Jezus zalfde met kostbare olie.

Wat hebben deze markante figuren van lang geleden ons nog te zeggen? Zijn ze het waard om te volgen? Ben jij het zelf waard om nagevolgd te worden?

Interessante vragen om een heel weekend bij stil te staan.

Zaterdagochtend: Karin Smit uit Baambrugge

Zondagochtend  : Tim Vreugdenhil uit Amsterdam 

October 05, 2017

Levenskunst

In het Frans is er een mooi woord voor: Savoir vivre! Of te wel: Weten te leven. Want leven is echt wel een kunst. Regelmatig lopen we op tegen iets in ons zelf, of in relatie met anderen. En ook al is leven een kunst, ook een kunstenaar moet zijn vaardigheden oefenen, en steeds weer bijleren. Dit weekend ontvingen wij twee inspirerende sprekers die ons op heel verschillende terreinen een lesje ‘levenskunst’ gaven:

Zaterdagochtend: Paulien Vervoorn, over de kunst van het Feedback geven, ook in de kerk.

Zondagochtend: ds Wim Rietkerk, over de kunst van het loslaten en vasthouden.  
 

March 31, 2017

Bed, Bad, Brood,...Barmhartigheid. Hoe maak ik het verschil, dichtbij en ver weg?

In het afgelopen jaar was de slogan ‘bed-bad-brood’ binnen de politiek de inzet van het asielzoekersvraagstuk. Een dak boven je hoofd en een dagelijkse boterham is toch wel het minste waar een mens ‘recht’ op heeft. Zonder hier een politieke lading aan te geven is er vooral in gelovig Nederland vaak nog een B aan toegevoegd, nl. de B van Barmhartigheid. Maar hoe staan we daar zelf in? Is het wel realiseerbaar? En wáár moet je beginnen?

Dit weekend ontvingen wij 2 inspirerende sprekers. Hans van Vliet en zijn vrouw Marja van het Leger de Heils, die barmhartigheid bij wijze van spreken in de genen hebben! En Paulien Zeeman-Lens die sprak namens Compassion, en die ons meenam in haar levensverhaal dat zich dichtbij en ver weg afspeelt, met een oproep dat barmhartigheid betonen voor IEDEREEN mogelijk is. Een glimlach kost niets!! 

September 30, 2016

Voor het thema van dit weekend hebben we de titel van het boek van Bill Hybels gekozen. Niet dat we hem uitgenodigd hebben om te komen spreken, maar we lenen de titel graag omdat het ons direct tot nadenken aanzet. Want is het niet zo dat in ons druk-druk-druk-bezette leventje het gebed toch één van de eerste dingen is dat er bij inschiet? Dit weekend willen we weer eens stilgezet worden bij waar we eigenlijk zo druk mee zijn, en waar we misschien druk mee zouden willen zijn….

Spreker op zaterdag: Joop Koens, één van de voorgangers van de City Light gemeente te Alkmaar.

Spreker op zondag: Fred van Damme, beroepsadviseur en loopbaancoach uit Rotterdam.

April 07, 2016

Gelukkig leven! Maar hoe geef ik kleur aan mijn leven?

Gelukkig leven, dat willen we allemaal. Maar hoe weerbarstig kan het leven soms zijn. Zeker naarmate de leeftijd vordert krijgen we allemaal te maken met teleurstellingen, verdriet, rouw, loslaten, (wan-)hoop, geschonden vertrouwen. Maar hoe houd je je daarin staande? Of meer nog: is het niet mogelijk dat, ondanks alle moeilijke situaties, toch niet elke dag een kleurrijke dag is? 

Twee sprekers deelden met ons , ieder op zijn / haar wijze hoe zij hier hun weg in zochten en vonden:

zaterdag: Leo Fijen (historicus en journalist, werkzaam bij omroep RKK) 

zondag  : Wilma Veen (kunstenares, columniste en presentatrice)

October 08, 2015

Er staat geschreven... of Hoe lees ik mijn Bijbel?

De Bijbel is het meest gelezen boek ter wereld. Alleen al in de Nederlandse taal zijn er vele oudere en nieuwere vertalingen. Toch blijft het soms erg lastig om echt te doorgronden wat de oude woorden ons ook hier en nu nog te zeggen hebben. Of het lukt maar niet om nieuwe schatten op te diepen uit teksten die je al zo vaak gelezen hebt. Waarschijnlijk herkenbaar voor velen. Daarom staat de Bijbel centraal dit weekend. Twee sprekers zullen dit thema op uiteenlopende wijze behandelen.

Spreker zaterdag : Harald Overeem Boskoop

Spreker zondag   : Kees van der Kooi

 

 

 

April 09, 2015

Christen zijn @ 2015: Laatste der Mohikanen of Voorloper?

Het thema van dit weekend is eigenlijk een vraag. Als we christen willen zijn in deze tijd, wáár staan we dan ergens? Lopen de kerken langzaam leeg, totdat de laatste kerkganger (bij wijze van spreken..) het licht uit doet? OF… bieden de digitale mogelijkheden van deze tijd juist meer alternatieve kansen voor christenen om relevant te zijn in hun omgeving?

Spreker zaterdag :    David Sies Harderwijk

Spreker zondag   :    Roel Kuiper Amsterdam

October 02, 2014

Workshopweekend

Thema:        Workshopweekend

Sprekers:     Geen

Programma: Keuze uit aanbod van 10 verschillende workshops

April 10, 2014

Rentmeesterschap Anno Nu

De Bijbel roept ons mensen al in Genesis op om goed voor Gods schepping te zorgen. Bovendien staat er meer in de Bijbel over hoe we in de maatschappij met ons bezit en ons werk kunnen omgaan dan je misschien denkt. We willen vooral praktisch bezig zijn, aansluiten bij wat leeft en tevens inspireren en uitdagen. Hoe leven we ons leven als persoon en als (kerk)gemeenschap in deze tijd waarin het woord "crisis" elke dag wel in de media voorbij komt, terwijl we tegelijkertijd in één van de rijkste landen ter wereld leven. Op de beide ochtenden is er een (interactief) betoog over bovenstaande met daarna gelegenheid door te praten in kleine groepjes.

Spreker zaterdag: Peter Abbink Amsterdam

Spreker zondag  : Dick Tack Alphen aan den Rijn

 

Please reload

bottom of page