Wie zijn wij?
Voorjaar 2020
Foto's
Archief

Het najaarsweekend van 2019 ligt al weer ver achter ons. Het was een mooi weekend. Humor en de Bijbel, we hebben ontdekt dat dat geen tegenstelling is. Zie de foto- en archief-pagina voor beeld en extra informatie over de bijdragen van de sprekers. Hieronder een korte impressie van het weekend, geschreven door één van de deelnemers:

 

Kan God tegen een grapje?

 

Humor en christelijk geloof, gein in de kerk, grappen in de Bijbel… het lijken tegenstellingen te zijn. Tijdens het Vriendenweekend van 4-6 oktober 2019 in Beekbergen, stond de humor centraal. Kan God tegen een grapje?  

Er waren twee sprekers uitgenodigd.

Cor Verkade: jurist, docent en publicerend SGP-er vertelde dat humor en Jodendom onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Joodse humor is die van de zelfspot, het lachen door je tranen heen. Er is wel een verschil met lol: lachen, gieren, brullen. Da’s ook niet verkeerd, maar humor gaat dieper: humor maakt het leven dragelijk, het relativeert de ernst.

In die zin wordt zelfs de dood belachelijk gemaakt in de brieven van Paulus: dood waar is uw prikkel? Cor Verkade spreekt van een ‘heilige relativering.’

Frank Bosman, cultuurtheoloog en schrijver van het boek ‘God houdt wel van een geintje’, pleitte voor meer humor in de kerk. Want, goede humor versplintert de gesneden beelden van God in ons hoofd. Humor is als een clown, een nar die alles omdraait. Dat zien we bij het optreden van Jezus: Gefeliciteerd zijn degenen die treuren, de laatsten worden de eersten.

 

Zaterdagavond gingen we zelf het podium op voor het Humorfestival. Er waren sketches vol woordspelingen, presentatie van cartoons en vele fragmenten van cabaretiers en liedjes van toen en nu.

En zo ging ik ook met iets andere ogen naar humor kijken. Een filmpje van Mister Bean: Bean gaat naar het strand. Als hij zich wil verkleden ontdekt hij een andere man bij hem in de buurt. Preuts als hij is probeert hij op onnavolgbare wijze zijn zwembroek aan te trekken met zijn bovenbroek nog aan. Grote hilariteit, maar een goede grap heeft nog een onverwachte plotwending nodig, een ultieme uitsmijter.

En die komt er. Als Bean dan eindelijk zwemklaar is, staat de man naast hem op en loopt weg met zijn blindengeleidestok…

Maar het volgende weekend staat voor de deur!

Wanneer:    27-29 maart 2020

Waar:          Buitengoed Fredeshiem , De Bult

                    bij Steenwijk

Thema:        Ken je talent!

                             

Spreker:      Reinier Sonneveld

We willen ons dan richten op wie we zijn en ook waar we goed in zijn, of goed in willen worden. Naast een inspirerend verhaal van de spreker kun je  kiezen uit een gevarieerd aanbod aan workshops,voor elk wat wils!

                    

Ga naar 'Voorjaar 2020' voor meer informatie!

De aanmelding opent is geopend en sluit op 7 maart 2020.

© 2015 door AWK

met Wix.com